Protomelas sp. "Steveni Taiwan"
Uit het Grieks : protos = de eerste, melas = zwart, steveni = voormalig hoofd van het duikteam van Stuart Grant, taiwan = de vindplaats.
Niet van toepassing
Ad Konings, Back to Nature Gids voor Malawi cichliden, 2e oplage, 2003. Ad Konings, Malawi cichliden in hun natuurlijke omgeving, 3e oplage 2001.
Het mannetje van Protomelas sp. “steveni taiwan” kan een lengte bereiken van 16 cm en heeft als basis een groene flank met 6 donkere strepen, die afhankelijk van de stemming te zien zijn. De kop heeft een iriserend blauwe kleur, die op het lichaam boven de zijlijn doorloopt en gedeeltelijk op de rugvin. Op de bovenkant van de kop zit een bles van wit die ook doorloopt in de rugvin. Vanaf de derde streep zijn er blauwe schubmarkeringen die doorlopen tot aan de staartvin. De aarsvin is rood met een aantal witte vlekken. Het vrouwtje die kleiner blijft met een lengte van 13 cm, is zilverachtig van kleur met 6 strepen, die vanaf de rugvin beginnen als donkere vlekken, maar naar de buik toe lichter worden. Tevens zijn de flanken voorzien van 3 vlekken, waarvan er één in het midden van het lichaam zit, daarnaast nog één op de hoogte van de aarsvin en één bij de staartvin.
Deze Haplochromide soort heeft zijn verspreidingsgebied bij Taiwan Reef, Higga Reef en Mbamba Bay Island, waar zij een voorkeur geeft aan rotsachtige biotopen die vrij zijn van sediment.
Territoriale mannetjes verdedigen een territorium dat gelegen is op een rotsblok. Deze dient tevens als paaiplaats. De verschillende territoria liggen zo’n 2 meter uit elkaar. In het aquarium is het een bewoner die over het algemeen alleen agressief is tegenover soortgenoten.
Deze vis eet van de Aufwuchs, waar de ongewervelde diertjes tussenuit gehaald worden.
De muilbroedende vrouwtjes verschuilen zich vaak tussen de rotsen, of vormen tesamen een school. Een legsel bestaat uit zo’n veertig eieren. De broedzorg wordt nadat de jongen zijn losgelaten nog enkele weken voortgezet.
Minimale lengte 150 cm, met een minimale inhoud van 300 liter. Liefst groter. Bij voorkeur liever niet samen houden met drukke Mbuna.