Metriaclima koningsi STAUFER, 2018
Metriaclima; vanuit het Grieks; Metri = gematigd, clima = schuin en verwijst naar de kop van dit genus. koningsi, naar de ichtyoloog Ad Konings.
Stauffer, Jay Richard Jr.. 2018. "Description of Metriaclima koningsi, a new species (Teleostei: Cichlidae) from Lake Malaŵi, Malaŵi, Africa". Zootaxa. 4370 (1): 095–100 (crc08365) (abstract)
Back to Nature Gids voor Malawicichliden 2e oplage; 2003, Ad Konings. Malawicichliden in hun natuurlijke omgeving 4e oplage; 2007, Ad Konings.
Metriaclima koningsi is een kleinblijvende mbuna. De soort onderscheidt zich van andere soortgenoten, behalve Metriaclima usisyae (Konings & Stauffer), door het ontbreken van duidelijk aanwezige strepen langs de flank en de aanwezigheid van een donkere submarginale band in de rugvin. De mannetjes van M. usisyae hebben goudkleurige flanken , terwijl de mannetjes van M. Koningsi blauwe flanken hebben.De mannetjes bereiken een lengte van 8 à 9 cm. De vrouwtjes zijn wat kleiner en worden niet groter dan 6 à 7 cm, maar in het aquarium worden ze wat groter door het aanbod van voedsel.
Deze soort wordt aangetroffen op diepten tussen de 15 en 30 meter waar ze voorkomen in de sedimentrijke overgangshabitats. Het mannetje is lichtblauw gekleurd met een donkerbruin tot zwarte buik- en borstpartij, beginnend bij het dorsale gedeelte van de kop schuin aflopend tot aan de aarsvin. In het lichtblauwe gebied is soms een iriserende groene gloed te zien. De buikvinnen zijn donker gekleurd en zijn voorzien van een witte rand die je ook terugziet in de aarsvin. De aarsvin is ook donkergekleurd, maar loopt over in blauw en heeft enkele eivlekken. De rugvin heeft zoals eerder aangegeven een brede zwarte submarginale band met daarboven witte "lappets" (uiteinden van de vismembranen). De staartvin is donker gekleurd met blauwe stralen.
Uiterlijk lijkt deze gemoedelijke mbuna veel op de Pseudotropheus sp. “polit”, maar dat is niet het enige wat zij gemeen hebben. Beide mannelijke soorten kunnen bij onbehagen binnen een oogwenk hun kleurtekening veranderen van lichtblauw en zwart, naar een vale grijsblauwe kleurtekening.
De vrouwtjes van deze soort zijn donkergeel.
Deze mbuna is endemisch voor Likoma, waar ze aangetroffen wordt in het noord-oosten van het eiland, bij Membe Point en bij het eiland Maingano.
Voor mbuna begrippen een verdraagzame soort die zijn territoriale drift voornamelijk richt op mannelijke soortgenoten.
Metriaclima koningsi is een mbuna die eet van de Aufwuchs die op de rotsen en op de zandbodem ligt. Hierbij foerageren ze op dezelfde wijze als Metriaclima zebra, die de lippen tegen het substraat drukt en algen van de rotsen kamt. Met het nuttigen van de algen wordt ook wel wat ander loszittend materiaal verorberd. De vrouwtjes eten ook wel plankton.
In het aquarium is het een makkelijke eter. Spirulina- en andere vlokken, alsook groenvoer zoals komkommer en sla wordt goed gegeten.
Betreft een maternale muilbroeder. Het mannetje is territoriaal en verdedigt zijn territorium vooral tegen mannelijke soortgenoten. Mannetjes bevinden zich doorgaans op zo’n 30 cm boven de paaiplaats en laten hun mooiste kleuren zien.
Het afzetten vindt plaats in een daarvoor door de man gegraven tunnel tegen de onderkant van de rotsen.
Vrouwtjes en niet broedende mannetjes leven sollitair.
Een aquarium waarbij een overgangshabitat nagebootst wordt heeft wel de voorkeur vanwege de wijze van broedgedrag. Het mannetje moet de gelegenheid krijgen om een paaiplaats te kunnen graven. Het aquarium dient een minimale kantlengte van 100 cm te hebben.