Metriaclima barlowi (MCKAYE@STAUFFER, 1986)
Metriaclima; vanuit het Grieks; Metri = gematigd, clima = schuin en verwijst naar de kop van dit genus. Barlowi; genoemd naar George Barlow, Amerikaanse ichtyologist (1929-2007) als erkenning voor zijn gedragsstudies over de voordelen van het zijn van een "gouden" cichlide.
Maréchal, C., 1991. Pseudotropheus. p. 401-415. In J. Daget, J.-P. Gosse, G.G. Teugels and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels; MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol. 4.
Malaŵicichliden in hun natuurlijke omgeving 4de oplage, 2007, Ad Konings.
Back to Nature Gids voor Malaŵicichliden 2de oplage, 2003, Ad Konings.
The Cichlids of Lake Malaŵi National Park, 2015, Ad Konings
Metriaclima barlowi is met zijn goudgele lichaam en zijn blauwe kleuren in de rug- en aarsvin een schitterende mbuna, die graag gezien is bij aquarianen. De soort wordt gerekend onder de aurora-groep en heeft van deze groep de grootste verspreiding in het meer. Met een lengte van 12 cm kan mag M. barlowi tot een middelgrote mbuna gerekend worden. De vrouwtjes blijven wat kleiner. De mannetjes van de aurora-groep zijn eenvoudig van elkaar te onderscheiden, in tegenstelling tot de vrouwtjes die binnen deze groep allemaal bruin-grijs gekleurd zijn en dus nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Bij M. barlowi zijn de ongepaarde vinnen bij de vrouwtjes wat gelig terwijl deze bij de andere soorten binnen deze groep hyaline zijn. Er is enige geografische variatie bij M. barlowi in de hoeveelheid blauw. Bij de variant langs de kustlijn bij Nkhudzi is het blauw, behoudens de aarsvin geheel achterwege.
M. barlowi komt in het zuidelijke deel voor bij Mbenji, de Maleri-eilanden, Chidunga Rock, bij het Nankumba Schiereiland, bij Luwawa Reef , Mazinzi Reef, Chimwalani Reef en langs de kust bij Nkhudzi. Mogelijk is de verspreiding van deze soort veel groter geweest dan nu het geval is, maar dat aan het vaste land levende populaties meer concurrentie moesten ondergaan dan de populaties die bij de meer geïsoleerde eilanden leefden.
Mannetjes zijn fel in het verdedigen van hun territorium.
Deze mbuna doet zich tegoed aan de Aufwuchs op de sedimentrijke rotsen. De daarbij toevallig buitgemaakte evertebraten behoren natuurlijk ook tot het menu. Ook het plankton dat in het open water voorkomt, wordt genuttigd. In het aquarium is het een gemakkelijke kostganger. Wees terughoudend met eiwitrijk voedsel.
Een maternale muilbroeder. De mannetjes verdedigen een territorium nabij een rots waaronder een tunnel uitgegraven is, welke dient als afzetplaats. Vrouwtjes zwerven rond. Zij houden er geen voedselterritorium op na. Een legsel bevat zo'n 40 eieren.
Mannetjes zijn fel in het verdedigen van hun territorium. De vrouwtjes daarentegen zijn rustig en verplaatsen zich zonder problemen door het aquarium. Zorg voor voldoende schuilplaatsen middels wat rotspartijen en een zandbodem.