Dimidiochromis strigatus (REGAN, 1922)
Dimidiochromis komt uit het Grieks en Latijns di= 2, midio = helft en chromis betekent vis. Het lijkt alsof de middenstreep die horizontaal over de vis loopt, deze in tweeën verdeelt. Strigatus verwijst naar de verticale strepen op zijn flanken.
Proceedings of the Zoological Society of London 1921 (49); p 697-698
Ad Konings, Malawicichliden in hun natuurlijke omgeving, derde oplage.
Het geslacht Dimidiochromis kent 4 soorten namelijk D. compressiceps, D. dimidiatus, D. kiwinge en D. strigatus. D. strigatus is minder goed te verkrijgen in de aquariumhandel dan D. compressiceps. Dit is jammer daar D. strigatus het gedrag van broedkuien graven meer laat zien in het aquarium dan D. compressiceps. D. strigatus kan een lengte bereiken van ongeveer 25 cm, vrouwtjes blijven kleiner en zijn een stuk kleurlozer gekleurd dan het mannetje op de foto. Deze vis heeft een lang samengedrukte lichaamsvorm gelijkend op zijn niet verwante broer Petenia splendida uit Midden- Amerika. Deze vis is gebouwd om prooien te slaan! Met wat grotere medebewoners is de deze vis goed samen te houden in een Malawibak.
Door het gehele meer wordt deze vis aangetroffen. Vooral op de plekken waar de andere meerbewoners hun jongen lossen. Staan deze vissen tussen de rietkragen hun prooi op te wachten.
D. strigatus is een echte visjager. Kleine vissen zijn zeker niet veilig bij deze predator! Tussen rietkragen en bosjes Vallisneria, op zijn kop staand al hij zijn prooi opwachten. D. strigatus is wat feller in gedrag dan zijn neef D. compressiceps, daar staat tegenover dat hij mooier gekleurd is en meer natuurlijk gedrag laat zien in het aquarium.
Deze vis is een echte visrover. Dit betekent dat zijn voorkeur uit gaat naar jonge vissen en andere dierlijke prooien. Een ideale vis om je overtollige nakweek aan op te voeren. In het aquarium is het een alleseter zowel diepvries en droogvoer wordt gretig genomen.
Niet moeilijk, in een groot aquarium zal dit vanzelf gaan. Voor een een kweek bestand is 1 man op 2-3 vrouwen ideaal. In de literatuur lees je dat het mannetje broedkuilen graaft echter in het aquarium vertonen ze dit gedrag ook, al zijn de kuilen niet zo groot als in de natuur. Het mannetje zal beginnen met baltsen. Het vrouwtje gaat hier wel of niet op in . Daarom is het belangrijk dat er voldoende schuilplaatsen in het aquarium zijn waar de vrouw tot rust kan komen. D.strigatus is een moederlijke muilbroeder een legsel kan bestaan uit ongeveer 80 jongen. Na enkele weken worden de jongen gelost en bij gevaar nog terug in de bek genomen. Eventueel zou je een broedend vrouwtje uit de bak kunnen vangen en kunnen loslaten in een uitzwemmer. Dit om het vrouwtje na het loslaten van de jongen weer op krachten te laten komen. Handig omdat, als de jongen zijn losgelaten, de man het vrouwtje meteen weer zal gaan verleiden tot een nieuwe paring.
Een ruim bemeten aquarium zal deze grote vis goed doen, een kantlengte van minimaal 200 cm, ingericht met rotsformaties, open zandvlaktes en beplant met Vallisneria zullen deze vissen belonen met prachtig foerageer gedrag en nakomelingen. Deze vis kan paarsgewijs worden gehouden, maar beter is 1 man op meerdere vrouwen.