Aulonocara sp. "Turkis"
Aulonocara sp. "Turkis" is een kweekvorm uit Duitsland welke werd gekweekt uit een "mutant" exemplaar van een in het wild gevangen Aulonocara stuartgranti Chilumba. Mutante vormen kunnen in de natuur voorkomen en hoeven geen hybriden te zijn. De naam "Turkis" verwijst naar de turquoise kleur van deze vis. De man is blauw/turquoise gekleurd. Tussen de zijlijnorgaan en de borstvinnen is een deel oranje gekleurd. Deze oranje kleur zie je ook terug in de staart en aan de uiteinden bij de borst-, anale-, en rugvin. De rugvin is voorzien van een witte band. De vrouwtjes zijn zoals gebruikelijk bij Aulonocara-soorten, grijs-bruin van kleur. Het mannetje bereikt een lengte van om en nabij 14 cm. Het vrouwtje blijft met 10 cm wat kleiner.
Het zou kunnen dat in de omgeving van Chilumba zich mutanten bevinden die gelijken op de "Turkis", maar het betreft een nakweekvorm, dus van een verspreiding kan men niet spreken.
Een rustige vreedzame soort die het best niet bij drukke vissen gehouden wordt. Afhankelijk van de grootte van de bak en het temperament van de mannetjes, kunnen meerdere mannetjes tesamen gehouden worden. Bij voorkeur houdt men meerdere vrouwtjes op één man.
"Kreeftachtigen", zoals mysis, Cyclops, Artemis e.d., maar ook ter aanvulling wat groenvoer zoals spirulinavlokken.
Maternale muilbroeder.
Als men deze in een soortaquarium houdt in een verhouding van 1 a 2 mannen met meerdere vrouwen, dan kan een aquarium met een lengte van 100/120 cm voldoende zijn. Wil men combineren met andere soorten, dan is het aan te raden ze onder te brengen in een bak vanaf 150 cm. Het aquarium moet voorzien zijn van de nodige schuilplaatsen en een dikke zandbodem hebben, daar deze vissen graag happen in het zand, op zoek naar iets eetbaars.