Aquarium Dré van Hoof
In augustus 2012 ben ik gestart met de bouw van het aquarium. De bak met onderstel en biologisch filter heb ik laten maken door een aquariumhandel. Het aquarium is 200x60x70. (lxbxh) De ombouw heb ik zelf gemaakt. Vanaf eind oktober 2012 draait de bak met vissen.
Ik heb de achterwand gemaakt van een soort roofmate platen en tempex. Deze heb ik bewerkt met tegellijm vermengd met acrylverf. Alles later afgedekt met enkele lagen epoxyhars. Ondanks het feit dat ik voornamelijk vrijzwemmers wilde gaan houden heb ik toch behoorlijk wat grauwacke breukstenen in de bak gelegd. Alles is inmiddels bruin geworden van de kiezelwier en hier en daar begint wat groene alg te groeien. Op de bodem heb ik eerst een plaat tempex gelegd met daarop vijverfolie waar grind op is gelijmd. Daarover een flinke laag fijn filterzand zodat er naar hartelust gegraven kan worden zonder dat de bodemplaat zichtbaar wordt.
Het aquarium wordt verlicht met LED-verlichting. Zoals vermeld staat er een biologisch filter onder het aquarium. Dit filter is 120x40x40 en heeft vier compartimenten met tussenkamers. In het eerste compartiment valt het water uit de overloop op filterwatten met daaronder een aantal lagen Red-X filtermatten. In de daarop volgende tussenkamer hangt de verwarming (300 watt) en een paar meetsensoren voor o.a. Temperatuur, Redoxwaarde en TDS-waarde. In het tweede compartiment heb ik een bewegend bed filter met (een soort) kaldness. In het derde compartiment een statisch bed van Siporax. In dezelfde kamer ligt regelmatig een zak met nitraathars. Tot slot heb ik in de laatste kamer een Philips purifier staan die een beetje ozon produceert om de redoxwaarde in orde te houden. In het laatste compartiment is tevens een overloop aanwezig die op de rioolafvoer is aangesloten. Het water wordt door een vijverpomp die buiten het filter staat weer deels opgepompt naar het aquarium en deels via een kortsluiting terug naar het eerste filtercompartiment omdat de pompcapaciteit te groot is om alles via de aquarium overloop te kunnen verwerken. Op de bodem van het aquarium loopt een pijp met op vier plaatsen een aftakking met korfje voor de afzuiging van het bodemvuil. Dat gebeurt door een vijverpotfilter die onder het aquarium naast het biologisch filter staat. Deze laatste draait ook op een vijverpomp van 3500 l/u en is gevuld met vijversubstraat, japanse mat en blauwe schuimmat.