Aulonocara baenschi (MEYER & RIEHL, 1985)

Tekst: Johan Verheesen - foto: John de Lange  
Etymologie: 

uit het Grieks : aulos = fluit, caras = gezicht. naar de zijlijnkanalen die op gaten van een fluit lijken. Baenschi = naar de Duitse ichthyoloog Hans A. Baensch  

Referentie: 

Maréchal, C. 1991. (Ref. 4975)  

Literatuur: 

Walter Deproost,, Cichlidae 15 (6) december 1989. Ad Konings,,  Back to Nature Gids voor Malawi cichliden 2e oplage, 1995. Ad Konings,, Malawi cichliden in hun natuurlijke omgeving 3e oplage, 2001.  

Beschrijving: 

Hoewel de gebogen snuit doet vermoeden dat deze keizerbaars tot het chitande-type behoort, wordt deze gerekend onder de stuartgranti's. Volwassen mannetjes laten een intensieve gele lichaamskleur zien. Dit loopt ook door in de nek en het bovenste deel van de snuit. De onderzijde van de kop, de lippen en de kieuwdeksels zijn blauwviolet gekleurd. Afhankelijk van het gedrag lopen er over het lichaam 7 tot 9 violette dwarsstrepen over het lichaam. De gele rugvin heeft een witte zoom en in het weekstralig deel blauwe strepen. De staartvin is geel en blauw getekend. Het vrouwtje is bruin/grijs gekleurd. De grootte van de man is 12 cm, het vrouwtje 9 cm. In het aquarium kunnen ze groter worden vanwege eiwitrijk voedsel.  

Herkomst: 
Malawimeer  
Verspreiding: 

Bij het onderwaterrif Nkhomo, ongeveer 8 km uit de kust ter hoogte van het dorp Benga.  

Gedrag: 

Een vrij rustige en vreedzame cichlide. Liefst houden met rustige zwemmers. Beter niet te houden in een druk Mbuna aquarium. Het beste houdt men meerdere vrouwtjes op 1 man.

Voedsel: 

Aulonocara baenschi voedt zich in de natuur voornamelijk met slakken en insekten. In het aquarium nemen ze alle voedsel. Let op met eiwitrijk voedsel.  

Kweek: 

Een maternale muilbroeder. De broedzorg wordt uitsluitend door het wijfje gedaan.

Aquarium: 

Minimale lengte van 100 cm, inhoud 160 liter.

Herkomstgebied: