Aquarium van Hans Booij

Biotoop: 
Algemeen: 

Ik heb dit aquarium sinds januari 2006 in bezit. Inclusief bioloog bevat het bruto zo'n 2.800 liter water. Van meet af aan is het een Malawibak geweest. In het begin heb ik veel mbuna's gehouden, maar langzamerhand wordt het steeds meer een roversbak. De bak leent zich natuurlijk ook uitstekend om wat grotere vissen te houden. Tussentijds heb ik nog een grote lekkage aan de bak gehad. Dat gaf wel de mogelijkheid om alle eerder gemaakte fouten te herstellen, maar blij word je er niet van met deze hoeveelheid water.

Vissen: 
2 x Dimidiochromis compressiceps (1 man
1 vrouw)
2 x Champsochromis caruleus (1 man
1 vrouw)
5 x Nimbochromis livingstonii (1 man
4 vrouw)
3 x Nimbochromis venustus (1 man
2 vrouw)
6 x Pseudotropheus saulosi (1 man
5 vrouw)
4 x Labeotropheus trewavasae (2 man
2 vrouw)
2 x Labidochromis hongi (1 man
1 vrouw)
2 x Metriaclima estherae (1 man
1 vrouw)
2 x Metriaclima lombardoi (2 man
helaas geen vrouw)
2 x Synodontis eupterus (geslacht onbekend)
3 x Synodontis (soort en geslacht onbekend).
Planten: 
Anubias nana
Vallisneria spiralis
Vallisneria gigantea. De Vallisneria-soorten doen het boven verwachting uitstekend in deze bak. Ik moet regelmatig grote stukken vrijmaken
zodat er ook zandvlakte overblijft voor de grotere vissen. Er wordt geen plantenvoeding toegevoegd.
Inrichting: 

De achter- en zijwanden zijn van piepschuim waarover tegellijm is aangebracht. Op de bodemplaat ligt ook piepschuim en daarover heen vijverfolie. In het aquarium liggen vier heel grote stenen, die ik zelf gemaakt heb van steengaas en tegellijm. Deze stenen zijn inmiddels zover bealgd dat niet meer te zien is dat ze nep zijn. Verder wordt gebruik gemaakt van grijs breuksteen. Op de bodem ligt filterand (0,4-0,8). Voordeel van dit zand is dat de bodem lekker losblijft en niet dichtslaat. Groot voordeel is ook dat je het zo vanuit de zak in je bak kunt doen, zonder het eerst schoon te moeten maken. Dat scheelt een hoop tijd met deze hoeveelheid zand. Ik heb een grote hoeveelheid torenslakjes in de bodem zitten. Nadat ik deze had toegevoegd, is me opgevallen dat de bodem veel schoner blijft. Afhevelen van vuil is bijna niet meer aan de orde. Of dat een direct gevolg is van de torenslakjes is niet duidelijk, maar opvallend was het wel. Ze worden trouwens niet gegeten door de vissen.

Techniek: 

Lichtschema: 07.00 uur: + 3 Sera blue light 09.00 uur: + 3 Sera blue light 11.00 uur: + 3 Gro-lux 15.00 uur: - 3 Sera blue light 17.00 uur: - 3 Gro-lux 22.00 uur: - 3 Sera blue light nachtverlichting aan 21.30 - 07.30 uur Filtering: Het geheel wordt gefilterd door middel van een bioloog van 200 x 40 x 40. De bioloog bevat 5 kamers, waarvan de eerste twee blauwe matten, de volgende twee keramische pijpjes en vijversteentjes. De vijfde kamer is gereserveerd voor de opvoerpomp. Daarnaast is er nog een Eheim-pomp actief, waarop een UV-lamp staat te draaien.

Afmetingen: 
320*100*80