Symphysodon discus HECKEL, 1840

tekst: Gert van Opstal - foto: Gert van Opstal
Etymologie: 

Symphysodon is een samentrekking van twee woorden: Symphysis, duidend op de plaats waar de kaak in het midden aaneengegroeid is, en odon, dat "tand" betekent. De naam verwijst naar het weinige aantal tanden, die in het midden van de bek te vinden zijn. Soortnaam discus verwijst naar het schijfvormige lichaam van de vis.  

Referentie: 

Kullander, S.O., 1996 Eine weitere übersicht der Diskusfische, Gattung Symphysodon Heckel. D. Aqu. U. Terr. Z., Sonderheft "Diskus".  

Literatuur: 

Veenstra, Henk, DISCUSsie  

Beschrijving: 

De eerste discus werd in 1840 beschreven door Dr.Jacob Heckel, ichthyoloog te Wenen. Het beschreven exemplaar had een lengte van 76 mm, wat men normaal als een jonge vis beschouwd. Het dier werd gevangen in Zuid-Amerika bij de stad Manaus aan de Rio Negro, een bijrivier van de Amazone. Dit dier werd, volgens de toenmalige bewaringsmethode, zonder ingewanden naar Europa gebracht. Aangezien er in de daaropvolgende de jaren geen nieuwe exemplaren werden gevangen, goldt het dier als een rariteit. Symphysodon discus is inheems in Brazilië, waar de vis in groepen gevonden wordt op plaatsen waar het water rustig is en voorzien is van vegetatie. Ze houden zich graag op tussen boomwortels die in het water hangen. De Heckel Discus wordt vaak beschouwd als een van de mooiste van alle natuurlijk voorkomende soorten en varianten. Het is tevens de moeilijkst in gevangenschap is te houden discus. De Heckel Discus, de populaire naam voor Symphysodon discus, heeft de typische schijfvorm van de discus, vandaar ook de naam. Het grootste deel van het lichaam is lichtbruin tot bruin, voorzien van negen verticale strepen. Drie van de verticale strepen zijn donkerder dan de anderen, waardoor ze gemakkelijk te onderscheiden zijn: de ene loopt door het oog, een door de staartvin, en de meest prominente (de vijfde streep) loopt in het midden van het lichaam. De oogkleur is is rood met goud. De buikvinnen zijn rood-oranje met een blauwe band.  

Herkomst: 
Zuid-Amerika  
Verspreiding: 

Het Amazonegebied, voornamelijk in Oost-Brazilië, in de landendriehoek gevormd door Peru, Colombia en Venezuela.  

Gedrag: 

Discusvissen zijn erg rustig, maar ook snel zenuwachtig. het is dus noodzakelijk voor hen dat ze zich veilig voelen. Veel van deze dieren hen sterven ten gevolge van stress. Door het aquarium rijkelijk te beplanten en te voorzien van veel schuilplaatsen tussen (wortel)hout, wordt voldaan aan de behoefte om te kunnen schuilen. Het verdient de voorkeur ze in een groep van 6 tot 11 exemplaren te houden, en ze zo weinig mogelijk te storen.

Voedsel: 

Levend voer zoals witte muggenlarven of tubifex zijn het best. Hoge kwaliteit discus pellets, bevroren voedsel en gevriesdroogd voedsel dat rijk is aan eiwitten zijn ook aanvaardbaar. Vlokvoer zal niet genoeg zijn. Optimaal is een gevarieerd dieet.

Kweek: 

De kweek is erg moeilijk - er is nog geen kweekverslag beschikbaar.

Aquarium: 

Het aquariumwater moet zeer schoon zijn; een goede filtratie en frequente waterverversingen zijn dan ook noodzakelijk om Heckel Discussen gezond te houden. Het water moet zeer zacht (1-4 DH) en enigszins zuur (pH ongeveer 6,5) zijn, bij een temperatuur tussen de 26 en 31° C). Beplant het aquarium ruim, maar laat voldoende open zwemruimt over, bij voorkeur verdeeld over meerdere plaatsen. Bij de selectie van planten voor het aquarium, moet er rekening gehouden worden met de hoge temperatuur waarbij de dieren zich prettig voelen. Niet alle planten verdragen temperaturen van rond de 30° C. Anubias, Vallisneria, Crinum thaianum, Rotala indica en javavaren doen het over het algemeen goed in warmere omstandigheden.  

Stoplicht: 
Oranje
Herkomstgebied: