Lamprologus multifasciatus (BOULENGER, 1906)

tekst: Rense Dorenstouter & Thijs Janzen - foto's: Mark Klootwijk & Pascal van der Tuuk
Etymologie: 

Uitleg voor de geslachtsnaam, die in het leven werd geroepen door Schilthuis bij de beschrijving van Lamprologus congoensis:  Schilthuis heeft, zoals destijds gebruikelijk, geen verklaring gegeven voor de naam Lamprologus. Aangenomen wordt echter dat zij een combinatie voor ogen had die uit twee woorden bestond. "lampros" betekent "glanzend", terwijl "logus" de verlatijnsde versie is van "logos". Logos in dit verband te verklaren als een verbastering van logisch. Kennelijk vond zij het logisch dat de flanken van L. congoensis schitteren in het zonlicht. Weergave van de geslachtsnaam staat gewoonlijk tussen aanhalingstekens, omdat de soort nog niet definitief is ingedeeld, maar niet behoort tot de van oorsprong rivierbewonende Lamprologussoorten. Multifasciatus betekent vele (multi) strepen.  

Referentie: 

Transactions of the Zoological Society of London 17 (6/1); p 558  

Literatuur: 

Back to Nature Gids voor de Tanganiika cichliden van Ad Konings,
Tanganjika cichliden van Ad Konings,  

Beschrijving: 

Schelpcichlide: elk individu heeft zijn eigen schelp. Vormt grote kolonies, maar die kolonies bestaan uit vele kleine groepjes van 2 tot 3 dieren. Kan vrij agressief zijn jegens soortgenoten.  

Herkomst: 
Tanganjikameer  
Verspreiding: 

Tanganyikameer komt slechts voor in de Zambiaanse wateren.  

Gedrag: 

Vreedzame cichlide die als ze jongen hebben niet terugdeinst om een vis die wel 4 tot 5 keer zo groot is aan te vallen en te verjagen.

Voedsel: 

In het meer leven ze vooral van plankton maar in het aquarium eten ze mysis, watervlooien, droogvoer en al het gangbare diepvriesvoer.

Kweek: 

Als de bak niet te druk is, overleeft een gedeelte van de jongen in het aquarium, je hoeft ze niet apart te voeren want de ouders pakken het grote voer en ‘kauwen’ dit fijn en dan spugen ze het uit zodat de jongen dit op kunnen eten. Als de jongen + 1,5 cm zijn gaan zij met de ouders mee op zoek naar voedsel maar komen niet verder dan 15 cm van de schelpen van de ouders vandaan.  

Aquarium: 

Het liefst bestaat het hele aquarium uit meerdere lagen slakkenhuizen (vergis je hierin niet, om een bakje van 60cm vol te leggen met 2 lagen slakkenhuizen heb je al gauw >100 slakkenhuizen nodig). Dit mogen ook escargots zijn.
Minimale aquariumgrootte is 60 cm. Van nature komt deze soort geen zand tegen bij zijn slakkenhuizen, en de kolonie zal dan ook altijd driftig in de weer zijn het zand te verwijderen.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: