Oreochromis mossambicus (PETERS, 1852)
Oreochromis komt uit het Grieks, oreo betekent van de bergen en chromis verwijst naar de vroegere benaming van Cichliden. Mossambicus verwijst naar het oorspronkelijke verspreidingsgebied Mozambique.
Trewavas, E. 1982 Tilapias: taxonomy and speciation. p. 3-13. In R.S.V. Pullin and R.H. Lowe-McConnell (eds.) The biology and culture of tilapias. ICLARM Conf. Proc. 7.
Hans Frey, Cichliden in het aquarium. Hans J. Mayland, Cichliden van Afrika
Oreochromis mossambicus was eerder bekend onder de namen Tilapia natalensis, Tilapia mossambica natalensis en Sarotherodon mossambicus. Deze Natalbaars (verwijzing naar de oude naam), is grijs tot grijsgroen gekleurd met een zilverglans en zijn voorzien van donkere vlekken in de flanken. Het mannetje heeft tijdens de voortplantingstijd een prachtige witte bef, een zwart lichaam en mooi rood afgezoomde staartvin. Het lichaam is langgestrekt en zijdelings enigzins samengedrukt. Opvallend is de spitse snuit waarbij de bek diep uitgesneden is. O. mossambicus is tamelijk zeldzaam in de hobby, mede vanwege de grootte. O. mossambicus kan 40 cm worden met een gewicht van rond de 1000 gram.
Oreochromis mossambicus komt voor in het lagere Zambesi deltagebied tot Bushman River en in de kustregio van zuidelijk Afrika. Door uitzetting in uiteenlopende biotopen in de gehele wereld, is deze vis uitgegroeid tot een gevreesde exoot, die een bedreiging vormt voor de inheemse visfauna.
Bovenstaande foto is genomen bij een waterpaleis in Bali, Indonesië.
Robuuste vis, die zich ook zo gedraagt, samen houden met vissen die tegen een stootje kunnen.
In de natuur leeft deze vis voornamelijk van detritus, in het aquarium is het een alleseter in grote hoeveelheden.
Van O. mossambicus is bekend dat het mannetje vanaf een lengte van 10 cm reeds uitgekleurd is en zich kan voortplanten. De balts begint met het graven van een kuil waarin de eieren worden afgezet en door het vrouwtje in de bek worden genomen. Deze cichlide is een muilbroeder. Het mannetje blijft het vrouwtje beschermen en laat andere vissen niet toe. Na ongeveer 2 weken worden de jongen voor het eerst losgelaten. Houd er rekening mee dat de markt voor deze vissen beperkt is tot een enkele liefhebber, het heeft weinig zin om complete nesten op te laten groeien, tenzij je ze gebruikt als voervisjes.
Het aquarium moet voorzien zijn van een redelijke zandbodem en wat hout en stenen, waar het vrouwtje zich kan terugtrekken. Het aquarium moet voorzien zijn van een goede filtercapaciteit. Gezien de lengte die deze vis kan bereiken is een groot aquarium wenselijk.