Geophagus santosi
Geophagus: Geos komt uit het Grieks en betekent aarde, phagein (Grieks) betekent eten. Geophagus = aardvreter; santos is ter ere van Alexandre Clistenes Alcântara Santos, een bevriende ichtyoloog van de auteurs die zich bezig houdt met de studie van aquarische ecosystemen van Noord-oost Brazilië.
Mattos, José L & W.J.E.M. Costa. 2018. "Three new species of the ‘Geophagus’ brasiliensis species group from the northeast Brazil (Cichlidae, Geophagini)". Zoosystematics and Evolution. v. 94(n. 2), pp. 325-337
Mattos, José L & W.J.E.M. Costa. 2018. "Three new species of the ‘Geophagus’ brasiliensis species group from the northeast Brazil (Cichlidae, Geophagini)". Zoosystematics and Evolution. v. 94(n. 2), pp. 325-337
Geophagus santosi onderscheidt zich van alle andere soorten van de "brasiliensis"-groep door het hebben van blauwe strepen parallel aan de dorsale- en anale vinstralen op hun langste delen. Geophagus multiocellus en G. santosi behoren tot hetzelfde clade van G. itapicuruensis. De samengestelde clade van de soorten die voorkomen in het bekken van Rio Paraguaçu is herplaatst als de zustergroep van de andere soort van de 'G.' brasiliensis soortengroep.
De flanken van G. santosi zijn oranjeachtig bruin met zeven brede donkerbruine dwarsstrepen en een donkerbruine longitudinale-(lengte) streep. Het ventrale gedeelte van de flanken zijn voorzien van longitudinale rijen metaalachtige lichtgroene vlekken, tussen de insertie van de borstvin en de staartvinbasis, waarbij de vlekken op nagenoeg alle schubben voorkomen. Op de vijfde dwarsstreep zit een donkerbruine afgeronde vlek en een soortgelijke maar kleinere vlek op het midden van de staartwortel. Tussen het humerusgebied (schouder) en het voorste gedeelte van de rugvinbasis bevindt zich een schuine iriserende blauwe zone. De rugzijde is donker oranjeachtig bruin, de borst en buik lichtroze wit. De kop is donkeroranje, het ventrale oppervlakte van de kop is wit; in het deel net onder de kiewdeksel donker oranje-grijs. Het Infra-orbitale gebied heeft een rij van vier tot zes kleine metallic groenachtig blauwe stippen, soms twee of drie stippen samengevoegd. De dorsale vin is lichtbruin op het voorste gedeelte, lichtgeel op het midden en lichtoranje op het achterste gebied. De anale vin is roodachtig oranje tot geelachtig oranje op het basale gedeelte. De staartvin is roodachtig oranje met dwarsrijen van kleine blauwwitte vlekjes vaak samengevoegd tot smalle staven. De buikvinnen zijn oranje-hyaline. De borstvinnen zijn licht oranjeachtig bruin en hyaline.
Geophagus santosi komt voor in Rio Mariana, een geïsoleerde kleine kustrivier van de staat Bahia.
Deze vissen zijn tolerant naar medebewoners, maar tijdens de broedzorg moet er rekening mee gehouden worden dat de overige vissen de mogelijkheid hebben om weg te vluchten. Gebeurt dit niet, dan wil dit wel tot beschadigingen van de medebewoners leiden.
Zoals de Griekse naam al zegt zijn het aardvreters. De cichliden van deze groep zeven met behulp van hun kieuwen de bodemgrond en halen daar hun voedsel uit.
De ouders dragen beiden bij aan de broedverzorging. Vader bewaakt het territorium, moeder de eieren. Als de jongen vrij gaan zwemmen, worden ze begeleid door de ouders.
Vanwege hun eetgewoonte moet de bodem bestaan uit fijn en niet te scherp zand. Tijdens de broedperiode kunnen ze flink graven. Houdt hier ook rekening mee met de beplanting. Onbeschermde planten gaan onherroepelijk drijven! Zorg voor wat elkaar gestapelde rolkeien of een groot stuk kienhout wat kan doen als bescherming voor de planten en meteen dient als afzetsubstraat.