Hypselecara temporalis
Kullander, Sven. 1986. "Cichlid Fishes of the Amazon River Drainage of Peru". Swedish Museum of Natural History. Cichlids Amazon. pp. 1-431
Hypselecara temporalis vormt met Hypselecara coryphaenoides (Heckel 1840) het door Kullander geclassificeerde geslacht (1986). Reeds in 1862 werd deze soort door Albert Günther beschreven als Heros temporalis. Beide soorten kennen dan ook een lange taxonomische geschiedenis, waar veel van de grote namen uit het verleden een rol in hebben gespeeld. (Günther, Heckel, Jardine, Ahl, Steindachner, Boulanger en Kullander)
Hypselecara temporalis is een forse robuuste cichlide die tot zo'n 30 cm kan uitgroeien. De soort staat over het algemeen bekend als een rustige cichlide. Deze soort is al zeer lang in de hobby, en mede door zijn bijzondere kleurstelling, die per vis kan verschilllen, een populaire verschijning. De hoofdkleuren zijn groen en rood.
De mannen zijn over het algemeen groter en te herkennen aan de verlengde vinstralen.
De vis komt voornamelijk voor in traag stromende, warmere en slibrijke wateren van het amazonegebied.
Hypselecara temporalis kent een groot verspreidingsgebied in voornamelijk Peru en Brazilië. Tevens komt deze vis voor in Frans Guiana en Guyana.
Het zwemgedrag is rustig en medebewoners worden over het algemeen met rust gelaten. Toch zal de vis bij paarvorming aantonen dat ze over het nodige karakter beschikken. Medebewoners worden dan resoluut uit de buurt van de beoogde nestplaats gehouden.
Hypselecara temporalis in een omnivore vis die zich in de natuur voedt met ongewervelden en algen. In het aquarium is het een makkelijke kostganger. Alle soorten droog- en diepvriesvoer worden gegeten.
De kweek van deze soort is relatief eenvoudig. Zodra een paar is gevormd wordt het territorium bepaald. Een plek om af te zetten (een stuk hout, steen of achterwand) wordt "schoon" gemaakt. Na een aantal proefpogingen worden de eitjes in meedere sessies door de vrouw afgezet en door de man bevrucht. Na een aantal dagen worden de eieren verplaatst naar een nieuwe plek. Een broedkuil wordt gegraven en zodra deze klaar is worden de eieren hier naar toe gebracht. Het broedsel wordt tijdens deze fasen furieus verdedigd. Na een aantal dagen beginnen de eitjes uit te komen en drie dagen later zwemmen de jongen onder begeleiding van beide ouders door de bak.
Gezien de afmetingen van de vis is een groot aquarium vanaf 1.80x60x60 cm gewenst. De grootte is uiteraard ook afhankelijk van het overige visbestand. De vissen dienen in zacht water te worden gehouden met een pH tussen de 5.5 en 7.5. De temperatuur van de bak op zo'n 26-29 ºC houden.