Aquarium van Willy Bijker

Eigenaar: 
Willy Bijker
Biotoop: 
Algemeen: 

Mijn bak is ongeveer 15 jaar geleden door Nanne de Vos van Utropica in Arnhem gebouwd, oorspronkelijk als West-Afrikabak.
Hij heeft ook lange tijd als zodanig gedraaid, waarna Midden-Amerikanen volgden, en later het Amazone biotoop, eerst met wildvang maanvissen als hoofdbewoners, met gezelschap van vele kleinere vis-soorten.

Linkerzijde 

 

Planten: 
Echinodorus-soorten, oa E.bleheri.
Valisneria spiralis
Inrichting: 

Ik heb geprobeerd een Amazone oerverbiotoop na te bootsen door gebruik van veel in het water hangende takken en wortels.
Verder bestaat de donkerbruine achterwand uit pur-schuim afgewerkt met expoxyhars, die vermengd werd met verf, kiezels, grind en zand.
Er komen ook wortels uit de zijwanden en in de rechterhelft van de bak zit een soort tussenplateau, waaronder de vissen door kunnen zwemmen. Dit geeft het effect van een onderspoelde oever.

Willie_Blijker_2_rechterzijde.jpg

Verder werden er Maaskeien en kiezels gebruikt ter extra decoratie en afwerking.
Tevens zijn er over de bodem, die uit vloerenzand bestaat, Ketapang- en beukenbladeren verspreid, die door de bewegingen van de vissen nogal eens van plaats veranderen kunnen.

Willie_Blijker_2_midden.jpg

Vissen:

De hoofdbewoners zijn op het ogenblik 6 Astronotus ocellatus, één volwassen paar en 4 bijna halfwas dieren, waaronder 2 wildvang exemplaren.
Sinds kort wonen er ook 3 juveniele "Cichlasoma" festae's, 1 volwassen Heros efasciatus "Rotkeil" en 3 stuks Geophagus sp. Tapajos in de bak.
Uiteindelijk zullen er wat van de A.ocellatus gaan verdwijnen, net als 1 van de C.festae's  en er een vrouw voor de Heros bijgezocht worden, zodat er 3 koppels overblijven.

Pauwoogcichliden_24.08.2012_2__540x405_.jpg

De algenetende opruimersploeg bestaat uit drie Ancistrus sp.(huis-tuin-en keuken Ancistrus) en één L081 Baryancistrus sp., ook bekend als "Golden Nugget".
Gevoerd wordt met alle denkbare droogvoeders (maar heel weinig), maar vooral veel levend en diepvriesvoer, zoals regenwormen, mosselvlees, kleine visjes, rode en zwarte muggenlarven in grotere brokken.

Techniek: 

Het water loopt uit de bak via een rooster aan de rechterkant van de bak, gesitueerd aan het wateroppervlak, maar ook een rooster aan dezelfde kant onderaan de bak via een overloop.
Daarna stroomt het water via een 40 mm opening in een kleiner glazen bakje met filterwatten voor de opvang van het grovere vuil en de eerste filtering.
Deze is open aan de onderkant, waardoor het water dan in een hoge smalle bak valt (spreek naar beneden klatert) gevuld met afgebrande cokes uit de hoogovens, waarna het weer bovenin de bioloog valt.
De bioloog bevat ook afgebrande cokes uit de hoogovens als hechtingsmateriaal voor de aerobe bacterïen, verder filterwatten, een vak voor de verwarming en thermometer.
Het water wordt weer vanuit de bioloog gepompt via een CV pomp die het water naar boven stuwt en op 3 plaatsen weer in de bak terug laat stromen; twee uitstromers aan het linkereind van de bak en één uitstromer achter midden in de bak.

De bak wordt wekelijks voor 1-20% ververst met Zwols leidingwater, met een GH van gemiddeld 9, en een gemiddelde pH van 7.8 .

Pauwoogcichliden_24.08.2012_1__540x405_.jpg

Afmetingen: 
De bak meet 200x70x60 cm, met een netto inhoud van 840 liter, maar samen met de bioloog is het 1000 liter totaal.