Altolamprologus compressiceps (BOULENGER, 1898)
Altolamprologus betekent “hoge lamprologus”, compessiceps duidt op de zijdelings gecomprimeerde kop. Uitleg voor de geslachtsnaam, die in het leven werd geroepen door Schilthuis bij de beschrijving van Lamprologus congoensis: Schilthuis heeft, zoals destijds gebruikelijk, geen verklaring gegeven voor de naam Lamprologus. Aangenomen wordt echter dat zij een combinatie voor ogen had die uit twee woorden bestond. "lampros" betekent "glanzend", "logus" de verlatijnsde versie is van "logos". Logos in dit verband te verklaren als een verbastering van logisch. Kennelijk vond zij het logisch dat de flanken van L. congoensis schitteren in het zonlicht.
Maréchal, C. and M. Poll 1991 Altolamprologus. p. 4-5. In: J. Daget, J.-P. Gosse, G.G. Teugels and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Checklist of freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels; MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol. 4.
Tanganyika cichlids in their natural habitat, A. Konings, 1998
Back to Nature gids voor Tanganyika cichliden, 2e oplage, A. Konings, 2005
Deze hooggebouwde, slanke cichlide soort uit het Tanganyika meer lijkt zowel qua uiterlijk als qua gedrag bijzonder veel op Altolamprologus calvus en het onderscheid tussen de soorten is dan ook af en toe vrij lastig. De soort komt in verschillende kleurvarianten voor in het Tanganyika Meer, variërend van diepzwart met vuurrode vinnen (de “Firefin” variant), tot opvallend geel-goud kleurig (de zogenaamde “Gold” variant, zie afbeelding (Altolamprologus compressiceps Kasanga “Gold”)). Door zijn aparte vorm is de vis een uitstekende hinderlaag-jager, waarbij vooral ongewervelden, maar ook kleine visjes als prooi beschouwd worden. De mannen van deze soort worden veel groter als de vrouwen (man: 16 cm, vrouw: 10 cm).
Deze soort komt, in verschillende geografische varianten, voor in het gehele Tanganyika
Zoals hierboven vermeld is A. compressiceps net als A. calvus een jager, die dit gedrag ook in het aquarium zal tonen. Jongbroed is dus niet veilig! In geval van dreiging zal de vis een karakteristieke pose aannemen waarbij de flank naar de belager zal worden toegekromd. De schubben van A. compressiceps zijn zeer dik en sterk, dus meestal zal de vis een confrontatie niet uit de weg gaan aangezien de vis zich door de dikke en sterke schubben uitstekend beschermd weet.
In het wild eet A. compressiceps voornamelijk garnalen en andere ongewervelden. Ook jonge visjes worden graag gegeten. In het aquarium wordt droogvoer doorgaans ook prima geaccepteerd.
Deze soort is een substraatbroeder die doorgaans koppels vormt, alhoewel soms ook polygamie geobserveerd kan worden. De eieren worden bij voorkeur afgezet in een leeg slakkenhuis, dat te klein is voor de man, maar waar de vrouw wel in kan. Een legsel kan wel tot 150 eieren bevatten.
Een aquarium van 100 cm is voldoende voor deze soort. Echter in gezelschap van andere sterke soorten is een groter aquarium vereist aangezien A. compressiceps een confrontatie niet uit de weg zal gaan.