Aquarium van Erik Bakker
De bak is opgezet voor de dwergcichlide Apistogrammoides Pucallpaensis. Deze soort is niet algemeen in Nederland. Er zwemmen bij mijn weten niet veel van dit soortje rond. Omdat een 60cm eigenlijk aan de krappe kant is voor een dwergcichlide (mits je opvangbakken hebt of gericht gaat kweken) heb ik ervoor dat er veel schuil mogelijkheden en blikvangers in het aquarium zijn. Op deze manier kunnen de cichliden elkaar ontlopen als ze slecht gehumeurd zijn.
De bak heb ik druk ingericht. Veel planten, hout en andere obtakels om zo de dwergcichlide het meest naar hun zin te brengen en schuilmogelijkheden te creeren in geval de man of vrouw agressief wordt. Als inrichting heb ik gekozen voor maphoni-hout, halve kokosnoten(2x) en pvs-buisjes(3x) die bekleed zijn met grind. Maphoni-hout heb ik er ingedaan omdat ik dit in eerste instantie mooi hout vind, ten tweede het is zwaar en niet vergaat in het water. Het nadeel hiervan is dat het erg hard is en bijna geen naald in te drukken is om planten op het hout te bevestigen. De halve kokosnoten en pvs-busjes zijn toegevoegd om schuil/ broedplaatsen te creeren voor de A. Pucallpaensis. De bodem bestaat uit fijn filterzand (0.4 - 0.8 mm). De achterwand die in mijn aquarium vast zit is zelf gemaakt. Met behulp van piepschuim, epoxy hars en grind zijn holen en plateaus gecreëerd.
Het filter wat ik gebruik is een Tetra Tec EX 600. Dit buitenfilter kan een klein aquarium als deze prima aan. Hij is stil en filterd het water kraakhelder. De bak is gevuld en wordt ververst met 75% regenwater, 25% kraanwater(let wel op bij gebruik van regenwater indien je dicht bij industrie woont). Het filter is gedeeltelijk gevuld met turf om de pH (6-6.4), KH (0-2) en GH (circa 4) laag te houden. Daarnaast wordt de bak een beetje belucht en in de zomer iets meer om een daling van het zuurstof gehalte tegen te gaan. De bak wordt verlicht met een 15 Watt TL Philips TLD 840 (12 uur per dag) en een extra ingebouwde TL, 15 watt Philips TLD 830 (4.5 uur per dag; 12:00 - 16:30 uur). Als verwarmingselement heb ik een 150 watt verwarmingselement van aquafish. Vorige winter koelde het snel af vanwege enkel glas in mijn huis, en een kleine (oude) thermostaat kon de bak niet goed warm houden. Ik heb afgelopen winter een temperatuurproef uitgevoerd om schommelingen in de bak te onderzoeken. De resultaten zijn bijgehouden in de volgende grafiek.