Aquarium van Art Landman

Eigenaar: 
Art Landman
Biotoop: 
Algemeen: 

De opzet was is om dit MAF-aquarium als biotoop voor Ophthalmotilapia ventralis in te richten. Deze vissen leven gedeeltelijk boven stenen en een overgangsgebied naar het zand. Op grote platte stenen willen de mannen tijdens de paartijd een flink zandnest maken waarin ze de overzwemmende vrouwtjes verleiden. Omdat de bijvissen zich ook in dit biotoop thuis behoren te voelen heb ik gekozen voor verschillende Xenotilapia-soorten, waarbij de ene soort meer zand gebonden is dan de andere soort. De rotsgebieden zijn verder het domein van enkele nog jonge A. calvus en voor de meerval L. brevispinnis. Tevens is A. leptura in het bestand opgenomen. Een visje die, net als Ophthalmotilapia gebaat is bij een voldoende groen dieet. Regelmatig zie je ze dan ook de stenen afgrazen. De bak is door dit biotoop voorzien van veel open water, waar Cyprichromis mannen tegen elkaar op pronken.

Vissen: 
6x Ophthalmotilapia ventralis Orange Cap (2m/4v)
12x Cyprichromis leptosoma Mpulungu (7m/5v)
3x Xenotilapia spilopterus Kachese (2m/1v)
2x Xenotilapia flavipinnis Red Royal Kekese (1m/1v)
4x Lophiobragus brevispinnis
4x Altolamprologus calvus black (jong)
2x Asprotilapia leptura (1m/1v)
Planten: 
Vallisneria spiralis. De planten fungeren in deze bak als bijvoer voor de O. ventralis. Regelmatig zie je ze aan een losgelaten blad knabbelen. Natuurlijke planten zijn een uitstekend bijvoer voor de grazers uit het Tanganyika-meer.
Inrichting: 

Er is gebruik gemaakt van zelf gemaakte zijwanden, waarachter aan beide zijkanten de techniek is weggewerkt. De donkere coatlaag van de houten achterkant van de bak is vrijgelaten. Deze donkere achtergrond suggereert een eindeloze diepte.

Door de verlichting vooraan in de bak te situeren, zijn de vissen tegen de achterwand onzichtbaar en komen als het waren vanuit de verte naar je toe zwemmen. Links vooraan is een grote ronde steen zodanig geplaatst dat een O. ventralis man, als deze volwassen genoeg is, hier zijn nest op kan maken.

 

De bodem is bedekt met filterzand.

 

Rechts van het midden is een bos Vallisneria vooraan gezet, mede om het diepte effect van de bak te versterken.

Techniek: 

Twee potfilters van Eheim, die in totaal 2300 liter/uur filteren.

Meerdere LED-units, kleur wit, blauw en rood. Deze zijn aangesloten op een controller, zodat er een 24-uurscyclus is gemaakt met zonsopgang, zonsondergang en nachtverlichting. Er komt overdag zelfs af en toe een wolk over.

Verder zijn er 2 LED-spots geïnstalleerd van 7000 Kelvin om de Vallisneria wat in het zonnetje te zetten en rechts de steengroep wat te accentueren.

Twee staafverwarmingen van respectievelijk 300 Watt en 200Watt en een digitale thermometer, die in de bak ook onzichtbaar is weggewerkt, complementeren de techniek.

Afmetingen: 
200x70x50