Uaru amphiacanthoides HECKEL 1840

Tekst: Alex Becker - foto: Gijs Knoop
Etymologie: 

Uaru komt uit een indiaanse taal, amphiacanthoides uit het Grieks: amphi = aan beide zijden, en akanthos = doornige verwijst naar de kegevormige vlek

Referentie: 

Heckel, 1841. Annalen des Wiener Museums 2 (1); pp 331-332

Literatuur: 

Waar de discus word beschreven kom je deze vis vaak tegen als medebewoner. Het artikel Uaru fernandezyepezi in Cichlidae 28-2 april 2002 geeft veel informatie over dit genus.

Beschrijving: 

Het geslacht Uaru bestaat op dit moment uit twee soorten, Uaru amphiacanthoides en Uaru fernandezyepezi . Uaru amphiacanthoides (kegelvlekcichlide) kan een lengte bereiken van 30 cm. De vissen hebben een olijfkleurige ondergrond. Op de flanken zie je een kegelvormige vlek, welke spits naar de staartvin toeloopt. Net als Uaru fernandezyepezi vertonen jonge exemplaren van Uaru amphiacanthoides een kleurpatroon dat sterk afwijkt van dat van de volwassen dieren. Deze aantrekkelijke juveniele tekening maakt dat deze vis vaak wordt aangeschaft, zonder te realiseren dat dit visje kan uitgroeien tot een baars van ongeveer 30 centimeter. De grote exemplaren die je vaak ziet in de aquariumhandel, blijken bij navraag vissen te zijn die zijn terug gebracht door hun voormalige eigenaar.

Herkomst: 
Zuid-Amerika
Verspreiding: 

Rio Negro, Amazonerivier

Gedrag: 

In het aquarium is Uaru amphiacanthoides een rustige kostganger die zich slechts met mate beweegt. Om die reden zijn deze cichliden, met relatief weinig ruimte tevreden. Schuilplaatsen tussen kienhoutwortels, waarin zij zich terug kunnen trekken, schijnen hun welzijn te bevorderen. Het gedrag van deze soort lijkt veel op dat van discusvissen.

Voedsel: 

Alleseter, echter het dieet van Uaru's bestaat voornamelijk uit plantaardige kost. Voer dus groenvoer als planten, sla, erwten, brocolli, etc.

Kweek: 

Gezien de watercondities, waarin deze vissen voorkomen doet vermoeden dat de kweekomstandigheden vergelijkbaar zijn als de discus. Het geslacht van de vissen is moeilijk te bepalen, daar zij monomorf zijn.

Aquarium: 

Deze vissen worden uitsluitend aangetroffen in uiterst zacht en zuur zwartwater. . Uaru's zijn gevoelig voor stress wegens te kleine behuizing of slechte waterkwaliteit. In deze toestand zijn ze gevoelig voor parasieten en bacteriële infecties. Hou deze vissen het liefst in een voor hen ingericht aquarium, met veel schuilplaatsen en de juiste waterkwaliteit(50-100l water per vis) Als medebewoners kan worden gekozen voor andere vissen deze gebieden. Het wordt echter afgeraden ze samen met discusvissen te houden. Een Uara eet snel en veel. Discusvissen eten veel langzamer en komen zo in de verdrukking, waardoor ze op den duur verzwakken.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: