Benthochromis tricoti (POLL, 1948)

tekst: Bart Jansen - foto: Melchior de Bruin
Etymologie: 

Benthochromis verwijst naar de diepte waarop deze vis leeft. Tricoti verwijst waarschijnlijk naar M. Tricot. Directeur van de spoorwegen van een land rond het meer. Afgebeeld is een mannelijk exemplaar van B. tricoti uit het zuiden van het meer.

Referentie: 

Descriptions de Cichlidae nouveaux recueillis par la mission hydrobiologique belge au Lac Tanganika (1946-1947). Bull. Mus. R. Hist. Nat. Belg. 1-31

Literatuur: 

Konings, Ad, Back to Nature gids Tanganyika cichliden;
Konings, Ad, Tanganyika cichlids in their natural habitat.

Beschrijving: 

De vis komt voor in grote scholen op dieptes tot meer dan 150 meter. De mannetjes kunnen ruim 20 centimeter worden, de vrouwtjes blijven aanzienlijk kleiner. Vrouwelijke dieren hebben verder beduidend minder kleur en minder lange vinnen.

Herkomst: 
Tanganjikameer
Verspreiding: 

Gehele meer

Gedrag: 

Rustige vis. De mannen vertonen echter wel territoriaal gedragen tegen elkaar.

Voedsel: 

Als voedsel nemen ze bijna alles, maar omdat ze in het wild plankton en kleine schaaldieren eten verdient het de voorkeur hoofdzakelijk voedsel van dierlijke oorsprong aan te bieden.

Kweek: 

De kweek is slechts sporadisch gelukt. Hier een korte samenvatting van een kweekverslag dat ik vond uit 1996. Een uitgebreide versie in het Engels staat hier. De ouders zetten op een grote platte steen, die niet op de bodem ligt, een aantal eieren af die het vrouwtje in de bek neemt. Zij droeg de eieren slechts 10 dagen mee. Aangezien er op het oog onderontwikkelde jongen werden uitgespuwd, zou het kunnen zijn dat ze deze nog langer in de bek had moeten houden. Van de andere kant: de dooierzak was volledig opgeteerd. De andere jongen werden uit de bek van het vrouwtje verwijderd: het waren er weinig. Ze werden gevoerd met artemia-naupliën. Er bleef maar 1 jong in leven. Bij een latere kweek bleven er 2 jongen over. Deze leken groter en meer ontwikkeld. In het wild paaien de dieren in minder dipe water (25 tot 65 meter) en is waargenomen dat mannetjes grote zandheuvels bouwen. Bij gebrek aan zand om heuvels te maken, zetten bovenop een grote rots af.

Aquarium: 

Ze kunnen het best in een groep gehouden worden en hebben een ruim tot zeer ruim aquarium nodig met voldoende open zwemwater. Indien in deze bak enigszins gedimt licht is, komen de kleuren het best tot hun recht.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: