Lichnochromis acuticeps TREWAVAS, 1935

Tekst: Michael Lammers - foto: Michael Lammers  
Etymologie: 

De geslachtsnaam komt van het Griekse: "Lichnos", dat vraatzuchtige betekent, en "chroma" betekent kleur (Chromis, van "chroma", in verwijzing naar de soort met dezelfde naam van de familie Pomacentridae). De soortnaam acuticeps komt van het Latijnse,  "acutus",  af. Wat scherp betekent, gevolgd door radicale wijnstok, verwijzend naar de vorm van het hoofd.  

Referentie: 

Maréchal, C., 1991. Lichnochromis. p. 241. In J. Daget, J.-P. Gosse, G.G. Teugels and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels; MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol. 4.  

Beschrijving: 

De Lichnochromis acuticeps man heeft een  groene kop wat over gaat in blauw met een zwarte diagonale streep van zijn nek tot aan zijn staart. De vrouw heeft deze diagonale zwarte streep ook, alleen is licht groen/bruin van kleur. Zowel de man als vrouw hebben in het wild dikke lippen. De man wordt ongeveer 27 cm in gezelschap, de vrouw rond de 24cm.  

Herkomst: 
Malawimeer  
Verspreiding: 

De Lichnochromis acuticeps is te vinden in het hele meer, voornamelijk bij open zandoppervlaktes. Deze vis heeft een voorkeur voor een diepte tussen de 5 en 15 meter.  

Gedrag: 

Aan de lichaamsbouw kan je zien dat we met een piscivoor te maken hebben. In het meer hangt de vis alleen stil in het water bij het jagen, voor de rest zwemt hij op constant tempo. De vis zal met zijn smalle snoet de kleine mbuna’s  pakken die tussen de op de zandbodem liggende rotsen zwemmen. Hierbij gaat de rover op zijn zij hangen en schiet dan met de bek tussen de spleet van de stenen. Dit jaaggedrag zal je alleen niet snel terug zien in het aquarium. Verder is het een vrij rustige rover.  Plaats deze vis dan ook niet tussen te drukke en agressieve rovers. Dit zal hij niet fijn vinden en hierdoor ook niet goed op kleur komen. In het aquarium is hij over het algemeen vredelievend naar soortgenoten en andere bewoners, echter tijdens de paaiperiode zal hij zijn territorium verdedigen. Meerdere dames in gezelschap kunnen wel agressief gedrag vertonen tegenover elkaar.  

Voedsel: 

In het meer voedt hij zich met kleine mbuna's en insecten larven. Echter in gezelschap is het een makkelijke eter en kan je de soort o.a. het volgende voer geven: kleine kreeftachtigen, spirulina, garnalen, spiering, mosselen. Maar eet ook droogvoer zoals granulaat, vlokken en sticks.

Kweek: 

Een Muilbroeder. De moeder zorgt voor broedzorg.

Aquarium: 

Het aquarium dient een lengte te hebben van minimaal 200cm/ 700 liter. Zandoppervlaktes en enkele stenen zal de vis op prijs stellen.

Stoplicht: 
Oranje
Herkomstgebied: