Dwergcichliden uit Zuid-Amerika

Tekst en Foto's: Ernst van Genne

Als je:Apistogramma
- van kleurrijke cichliden houdt,
- geen bak van 5 meter in je kamer hebt,
- toch geregeld wat "nieuws" in je bak wil,
- van vissen met broedzorg houdt,
- planten in je bak tòch leuk vindt,
- van rust houdt,
- iets wil wat niet iedereen heeft,
- het gedrag van cichliden in een
  kleiner aquarium wil zien....

Dàn wordt het tijd om dwergcichliden uit
Zuid Amerika te gaan houden!
   

Enkele ideeën en ervaringen bij het houden van Apistogramma-soorten.
Het is altijd ingewikkeld om een artikel te schrijven over het houden van Apistogramma-soorten.
Reden is dat er een zeer grote variëteit wordt aangeboden in de winkel of bij liefhebbers.
   
Het punt is namelijk: heb je wildvang of nakweek in het aquarium zwemmen? En waar komt die nakweek dan vandaan? Maar daar houdt het niet mee op. Sommige soorten  zijn prima na te kweken in hard leidingwater, terwijl andere soorten zich pas prettig voelen in zacht water.
Gelukkig komt het laatste niet vaak voor. Ik ben er dan ook geen voorstander van om de vissen op zacht water te houden. Het probleem is namelijk dat je dan bij elke waterverversing hetzelfde zachte water moet toevoegen. Dat brengt extra werk met zich mee, en maakt het geheel ingewikkelder dan nodig. Daarom is mijn uitgangspunt dat je, als het even kan, de vissen op leidingwater moet houden. En dan kun je de energie steken in het vangen van levend voer. Dát vind ik namelijk wel belangrijk om de vissen in goede conditie te brengen en te houden.

ApistogrammaAls je een dwergcichlide in de winkel tegenkomt die je niet meteen kunt thuisbrengen qua soort of vanggebied, is het belangrijk om een goed boek te kunnen raadplegen. Ook om te weten in welke condities de vis moet worden gehouden.
Gelukkig zijn er de laatste jaren een aantal goede boeken verschenen. Deze boeken aanschaffen is aan te raden, zeker als je zeldzamere dwergcichliden wilt houden.
De standaardwerken zijn ‘Die Buntbarsche Amerikas’ van Ingo Koslowski en het ‘Cichliden-Lexikon’ van Wolfgang Staeck.
Je mag hopen dat je vis daar niet in staat, want dan heb je met écht zeldzame exemplaren te maken…
Echter, de meeste dwergcichliden die worden aangeboden zijn afkomstig uit Tsjechië. Het probleem is vaak dat ze niet van geweldige kwaliteit zijn. En soms heb je te maken met allerlei onduidelijke kruisingen. Of de vissen zijn doorgefokt op hun rode kleur: van bijna elke Apistogramma soort is er een ‘rode’ variant gefokt. In mijn ogen een ‘dikke bende’.

De omvang van het aquarium speelt een grote rol in het gedrag en ‘houdbaarheid’ van dwergcichliden. Grof gezegd kun je in de kleinere bakken ook de kleinste dwergen houden. (Bijvoorbeeld: een Apistogramma borelli in een aquarium van 75x35x35)
Het wordt al ingewikkelder wanneer je meerdere soorten in het aquarium gaat doen. De dwergcichliden zijn territoriumvormend, dus meerdere soorten zouden al snel een groot aquarium moeten hebben. Wil je toch proberen meerdere soorten bij elkaar te houden. Probeer dan Apistogramma uit te zoeken die niet op elkaar lijken. Dan kan de agressie tussen de mannen meevallen.

Ernst van Genne

 

Apistogramma

 

Herkomstgebied: