Phyllonemus typus BOULENGER, 1906

Tekst: Johan Verheesen - foto: Johan Verheesen

Etymologie: Phyllonemus, vanuit het Grieks, phyhllon = blad en nema = filament.

Referentie: Risch, L.M., 1986. Bagridae. p. 2-35. In J. Daget, J.-P. Gosse and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels; MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol. 2. (Ref. 3236)

Literatuur: 

Tanganyika.nl

Fishbase.org

Beschrijving: Phyllonemus typus is een vreedzame kleinblijvende meerval die zich graag ophoudt bij nabij de bodem. Deze tot de stekelmeervallen behorende soort, bereikt een lengte van om en nabij de 9 cm. Het langgerekte lichaam is roodbruin/koperachtig gekleurd. De buikpartij is licht van kleur. Ze hebben enkele baarddraden waarmee ze op de bodem rusten. Deze meerval is met name s'-nachts actief. Overdag verschuilen zij zich tussen de rotsen.

Herkomst: Tanganjikameer

Verspreiding: P. typus is endemisch voor het Tanganjikameer, en houdt zich op langs de kunstgebieden, waar deze leeft tot op een diepte van 20 meter.

Gedrag: Een redelijk vreedzame meerval, die echter wel zijn plekje claimt op de bodem. Het is dan ook niet aan te raden om ze samen te houden met andere bodembewoners, zoals onder andere slakkenhuiscichliden.

Voedsel: In het meer eten ze voornamelijk evertebraten, insectelarven en kleine visjes. In het aquarium voer je ze het best met witte muggelarven, mysis, daphnia en meerval tabletten. Zorg dat ze voldoende gelegenheid krijgen om het voedsel tot zich te nemen.

Kweek: Biparentale muilbroeder

Aquarium: Deze meerval is al te houden in een aquarium met een lengte van 60 cm. Wanneer je deze soort in een groepje wilt houden, moet de bak wel wat groter zijn. Het is een diertje wat  actief wordt in de schemering. Het aquarium richt je het best in met rotspartijen en veel schuilplaatsen. Ook gedimd licht wordt gewaardeerd.

Stoplicht: groen

Herkomstgebied: 
Type: