Aquarium Jurgen van Valckenborgh

Biotoop: 
Algemeen: 

In juli 2013 heb ik mijn volglas bak laten plakken en deze werd samen met een gelast stalen onderstel geleverd. Nadien werd deze door mezelf afgewerkt. Het bouwen van een mooie omkasting werd gedaan met panelen bestemd voor keukens, evenals de licht kap werd in hetzelfde materiaal gebouwd en afgewerkt. Het aquarium werd pas in september 2013 voor de eerste keer door de bewoners in gebruik genomen.

Vissen: 
Het visbestand bestaat momenteel uit een vrij rustige dieren. De hoofdbewoners zijn Lethrinops soorten, en de rest van de dieren werden hierop afgestemd.
Aulonocara aquilonium Mdoka 1/0 F1
Aulonocara sp. chitande type NKhomo 1/1 Wv + 0/1 F1
Aaulonocara sp. 'stuartgranti maleri' 2/0 F1
Aulonocara sp. lwanda Hai Reef 1/1 F1
Aulonocara maylandi Eccles Reef 1/2 F1
Copadichromis virginalis yellow crest Kirondo 3/4 F1
Placidochromis sp. phenochillus Tanzania 2/2 F1
Lethrinops auritus Otter Point 3/1 F1
Lethrinops marginatus red fin Lupingu 1/3 F1
Lethrinops sp. gold Harbour Island 2/1 F1
Lethrinops sp. red cap Itungi 0/1 Wv
Planten: 
Er zijn geen planten in het aquarium aanwezig. Door de keuze van de dieren, overwegend zandbewonende cichliden, was deze keuze ook bewust gezien hun gravende gedrag. Tevens ook om zoveel mogelijk zandoppervlakte beschikbaar te houden voor het foerageren
van de vissen.
Inrichting: 

De inrichting van de bak bestaat deels uit aangekochte 3D achterwanden en modules van het merk Rockzolid type Papua, en ook enkele grotere echte stenen die mooi passen bij de achterwand. Hierdoor kon alle techniek mooi uit het zicht worden onttrokken, gezien alles zich achter de achterwand bevindt.

Op de bodem werd een vrij dikke laag filterzand gelegd een combinatie van de 2 fijnst verkrijgbare korrelgroottes. Dit dan ook omdat de Lethrinops tot voorbij de kieuwdeksels in het zand kunnen duiken opzoek naar iets lekkers. Het zand ligt dan op sommige plekken tot +10cm dik. De achterwanden en modules werden in tegenstelling tot wat vaak gebeurt, niet in de epoxy gezet, daar ik graag het natuurlijke uitzicht wou bewaren.

Techniek: 

De bak wordt gefilterd door twee potfilters beide van het merk Eheim van de prof3-serie. Enerzijds de 2076E (1450 l/u) en anderzijds de 2080 (1750 l/u).

Ik maak ook gebruik van 3 Tunze strominspompen ( 6015 – 6025 – 6045). De kleinste (6015) is gemonteerd achter de achterwand en hangt net boven de bodem, om geen stilstaand water te hebben, en om het vuil niet de kans te geven om een laag te vormen op de bodem. De 6025 staat rechts achteraan gericht op het wateroppervlak en werkt ook constant net zoals de kleinste. De 6045 werkt enkele keren per dag gedurende een halfuur, en zorgt er voor dat alle vuil op de bodem in de bak richting te doorvoeren in de achterwand wordt geblazen. Dit werkt zeer goed en er is bijgevolg nooit enige vorm van vervuiling in de bak te zien.

De verlichting bestaat uit LED-verlichting in de vorm van Ledstrips die ik op maat heb laten maken. Deze bestaat uit 3 rijen van telkens 2 meter lengte. Deze zijn gemonteerd op verschuifbare latten waar ik een INOX strook heb op aangebracht om de warmte afgave te spreiden.

Vooraan: SMD5630 12000K IP68
Midden:  SMD5050 10000K IP68
Achter: SMD5050 Blauw IP68

Ik maak ook gebruik van een Led-tube van Profilux om onweer, wolken, zonsopgang en zonsondergang kan simuleren, tevens ook regendagen, enz..

De verlichting, zowel als de stromingspompen worden gestuurd door een aquariumcomputer van GHL Profilux 2. Deze regelt het aanpassen van de verlichting door de dag, en ook de tijdsschema’s van de stromingspompen.

Als verwarming wordt gebruik gemaakt van een heater met thermostaat van 300W, deze houdt de temperatuur constant op 25°C.

Afmetingen: 
230x70x60 cm